Herinneringen

Marcel Ameel - 25/05/2007

Geboren te Boezinge (bij Ieper) op 12-03-1906 en overleden te Zottegem op 10-03-1984.

Marcel Ameel verhuisde rond 1946-47 naar Zottegem, Vestenstraat 5.

Hij was gehuwd met Anna De Schampheleere , geboren in Deftinge op 04-06-1907. Haar moeder was een Crombé. Anna had in Leuven een opleiding als verpleegster gevolgd. Na zijn huwelijk woonde het echtpaar in bij de schoonouders in de Hospitaalstraat . Later vestigde hij zich in de Vestenstraat n°5. Uit het huwelijk werd één zoon Guido geboren. Na het overlijden van haar man is Anna in de Vestenstraat blijven wonen tot aan haar dood in 1999.

De volgende foto toont ons Ameel, samen met zijn vrouw rond 1960-61 in Schlick (Oostenrijkse Alpen)

Hij oefende het beroep uit van huisschilder-behanger en de schilderkunst was zijn hobby. Ameel was hoofdzakelijk een autodidact, maar had wel een tijdje avondlessen gevolgd aan de Academie van Ieper. Hij schilderde vooral bloemen, stillevens, landschappen en maakte ook tekeningen. Verder zorgde hij voor decors bij de toneelvereniging 't Meibloemke. Ameel schilderde ook publiciteit o.a. op voertuigen van de firma De Bosscher (Elenestraat). Zie foto hieronder

Camperen was een andere hobby van hem, vandaar dat er regelmatig werken met zichten uit Frankrijk (Menton), Italie, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland opduiken. Hij beschilderde verder borden en leisteen. Ze verbleven ook regelmatig in hun buitenverblijf in de Ardennen, in Alle sur Semois (bij Bouillon). In de buurt van zijn buitenverblijf was er een leisteengroeve. Tijdens de zomermaanden verbleef hij ook regelmatig in De Haan, waar hij dan ook op de zeedijk tentoonstelde. Ameel was zeer goed bevriend met de kunstschilder Gies Cosyns (geboren te Kwaremont), die ook regelmatig aan de kust tentoonstelde, namelijk in Knokke waar hij een galerij huurde.

Hij was een kunstenaar die altijd op zoek was naar nieuwe materialen en technieken. Zo waren er in 1962 op de tentoonstelling in de Katholieke Kring pentekeningen met metaal effekt, wit-bruine tekeningen, negatieve pentekeningen enz te zien.

De volgende foto toont ons de uitnodiging van deze tentoonstelling, met een tekening van het Poorthuis te Sint-Maria-Oudenhove. Het is een pentekening met metaaleffect.

Bij de rubriek muur-en plafondschilderingen hebben we 2 foto’s van plafondschilderingen met engeltjes (foto's 130 en 131). Deze werken zijn niet getekend, maar zijn volgens Roger De Bosscher “onvervalste” Ameelwerken. Ze werden bij Ameel thuis op doek geschilderd en met “suèdecolle” zoals Ameel dat noemde ter plaatse aan het plafond geplakt. De fijne structuur van het linnendoek zou nog wel zichtbaar kunnen zijn. Een andere foto (foto 132), uit het zelfde huis, toont een wandschildering met 2 vrouwenfiguren. Aan de stijl, de keuze van de kleuren en de bladschildering van de bomen te zien, is deze schildering volgens Roger met grote zekerheid ook aan Ameel toe te schrijven. De volgende plafondschilderingen (foto's 152, 153, 154 en 155) komen uit een villa die in dezelfde periode gebouwd werd.

In augustus 1948 stelde hij "te zijnen huize" zijn schilderwerken, pentekeningen en "plastieksculptuur" tentoon.

Marcel Ameel nam in 1951 deel aan de groepstentoonstelling van Kunst in Vrije Tijd in de noodkerk van Bevegem. Hij maakte toen ook deel uit van het bestuur van K.I.V.T.

Eind 1956 stelde hij tentoon in zaal "Breughel" te Zottegem: meer dan 30 doeken en een 20-tal houtskooltekeningen.

Van 31 maart tot 8 april '62 toonde hij een 30-tal doeken, een serie decoratieve panelen en pentekeningen in de Katholieke Kring.

In mei '64 stelde hij tentoon op de tentoonstelling van Zottegems kunstenaars in Kunstgalerij Zwalmlandia in Sint-Maria-Latem, samen met o.a. Fine Stevens, Dree Baekelandt, Andre en Jules Verstraeten en Michel Lapaige.

Verder waren er nog tentoonstellingen in october 1965 (Katholieke Kring), april 1968 (Katholieke Kring), jan 1969 (Open Kring te Lede).

De volgende foto toont ons de affiche van de tentoonstelling in 1968 :

Een 5-tal werken van hem waren in '75 te zien op de tentoonstelling "Zottegemse schilders en hedendaagse beeldhouwers". In 75 was er ook een tentoonstelling van zijn werken in Galerij Begonia (De Pinte).

Hij nam in dec 76-jan 77 ook deel aan de groepstentoonstelling "Kunst en Kreativiteit in Zottegem", georganiseerd door Galery Anders.

Hij ontving verder het zilveren ereteken van Laureaat van de Arbeid in 1964 en 5 jaar later het gouden ereteken.

Klik hier voor het bidprentje van Marcel Ameel

Klik hier voor een foto van het graf van Marcel Ameel en zijn vrouw

Voorbeelden van werken :