Herinneringen

Sylvain Beerens - 02/06/2008

Geboren te Sint-Maria-Oudenhove op 05-01-1917 en overleden te Zottegem op 21-02-2005

Sylvain Beerens werd geboren in Sint-Maria-Oudenhove als tweede kind in het gezin van vader Omer Beerens en moeder Leontina Van Bockstaele. Vader was afkomstig van Sint-Maria-Lierde en moeder van Sint-Maria-Oudenhove.  Enkele maanden na de geboorte  van Sylvain verhuisde het gezin naar Sint-Maria-Lierde.  Sylvain huwde met Germaine Lapage en uit dit huwelijk werd zoon Eric geboren. Een gesprek met Germaine en Eric samen met zijn vrouw, leverde volgende gegevens op:

 Als jonge knaap schilderde Sylvain zoals velen met waterverf en tekende heel graag.   Toen hij 17-18 jaar oud was, maakte hij zijn eerste olieverfwerken met het penseel. Hij bezocht de musea en had heel veel bewondering voor de oude meesters. Al heel snel kende hij alle Italiaanse schilders uit de 13-14de eeuw. Eind jaren ’50, begin jaren ’60 schilderde hij zijn eerste werken met het paletmes.

Sylvain was een autodidact en schilderde als hobby. Hij werkte bij de Kredietbank in Brussel en werd in 1977 op zijn 60ste gepensioneerd. Hij was een vervent fietser. Soms trok hij met zijn fiets op de trein voor 14 dagen naar het buitenland : Spanje, Italie, Turkije, Marokko, Portugal enz. Hij maakte er schetsen of nam de mooie landschappen in zijn geheugen op om er nadien zijn eigen versie van op doek te zetten. De volgende foto toont ons de kunstenaar in zijn atelier.

Het grootste deel van zijn werken zijn vrij gefantaseerde landschappen uit de Vlaamse Ardennen, de streek langs de Schelde en Leie, Hollandse rivierzichten, Italiaanse  en Spaanse panorama’s.  Deze landschappen zijn soms zacht en romantisch, maar meestal toverachtig, magisch en dreigend. Dikwijls zijn het monochromatische werken met één enkele grondtoon: rood, groen, blauw. Regelmatig zijn het avond-of nachttaferelen, met veel duisternis en soms dreigende lichteffecten. Hij was een liefhebber van klassieke muziek : Bach, Beethoven en Mozart. Muziek gaf hem inspiratie en volgens zijn zoon Erik ziet men die invloed in meerdere van zijn werken.

Naast de vele landschappen schilderde hij uitzonderlijk een stillevens of een portret. Dit lag hem niet. Er is zelfs een zelfportret dat nooit afgeraakte.  Dat hij onder de oorlog een moeilijke periode meegemaakt heeft, zodanig dat hij er nadien nog regelmatig nachtmerries aan over hield, ziet men in sommige werken , waar monsters, demonen, trollen en andere figuren verschijnen.

Hij was verder ook een cartoonist en illustrator. Hij schilderde tot zijn 78ste om daarna nog uitsluitend te tekenen. Hij was ook lid geworden van de in 1991 ontstane  Projectgroep Cultuur Lierde. De Projectgroep bracht in 1992 het boek “Lierde Vroeger” uit. Sylvain Beerens  tekende enkele karikaturen bij de teksten. In 1999 verscheen het boek “Bij ons zèze dad azu”  Spreuken en gezegden en andere Eigenheden uit Lierde vroeger. Het was ook een uitgave van de Projectgroep Cultuur Lierde en bevatte een 52 onuitgegeven tekeningen van Sylvain.

Sedert 2001 hangen in de Sint-Maria-Magdalenakerk van Sint-Maria-Lierde 14 schilderijen van de kruisweg die Sylvain aan het kerkbestuur geschonken heeft. Deze kruisweg werd een eerste maal in 1987 tentoongesteld in de bovenzaal van het parochiaal centrum van Brakel en in 1990 in de Kartuizerskerk van Sint-Martens-Lierde. Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Sint-Jozefsinstituut (Geraardsbergen) in 1997 schreef Luc De Winde  “Gekruiste Woorden”, gedichten bij het kruisverhaal van Sylvain Beerens. Over deze kruisweg verscheen in 2001 een boek  “ Stil gesprek tussen monologen” met o.a. proza en verklarende tekstens door Toon Uytendaele, pastoor tot 2002 van de 4 dorpenkerk Lierde. Het was een uitgave van de Projectgroep Cultuur Lierde. Sylvain werkte een kleine 10 jaar (1980-1990) aan deze kruisweg. (zie foto)

In 1975 werd de monografie “Sylvain Beerens Schilder van het magisch landschap” door Herman Tullekens uitgebracht. Het was een uitgave van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer en Monumentenzorg V.Z.W. Oudenaarde. Sommige foto’s van werken werden met toestemming van de familie uit deze monografie overgenomen.

Germaine Lapage, de weduwe van Sylvain Beerens overleed te Brakel op 2 oktober 2011.

Voorbeelden van werken