Herinneringen

Frans De Vos - 21/01/2013

Geboren te St Amandsberg op 04-02-1880 en overleden te Balegem op 06-05-1936.

Nadat in 1918 Sophia Cleyman, de eerste vrouw van Frans (Joannes Franciscus) De Vos overleed, hertrouwde hij in 1919 met Marie De Canck, geboren te Balegem op 20-12-1888. Uit dit huwelijk werden 3 kinderen geboren: Robert, Marino en Marinella. In 1926 werden Frans en Marie eigenaar-uitbaters van café-zaal De Vos, Gootje te Balegem. Na het overlijden van Marie (29-04-1953)  werd de zaal verkocht aan S.V. De Kring.

Frans was naast kunstschilder ook een begaafd muzikant die verschillende instrumenten kon bespelen. In de omgeving van Balegem hebben we enkele schilderijen van zijn hand terug gevonden. Zie rubriek “Schilderijen”.

Volgens gegevens terug gevonden op de site van “Het Huis Van Alijn” te Gent stamde Frans De Vos uit een familie die met een foortheater reisde en zelf was hij ooit directeur van een klein circusje dat tussen 1900 en 1906 heeft gereisd. Volgens dezelfde bron was Frans één van de bijzonderste decorateurs van foorattracties en circus voorgevels. Volgende foto toont de voorgevel van het Circus Demuynck op de kermis van Schellebelle rond 1930 (bron Het Huis Van Alijn). De prachtig geschilderde facade was het werk van Frans.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Frans naar Nederland waar hij van 1916 tot 1918 o.a. in de parochiekerk van Graauw, een dorp in de gemeente Hulst, een aantal fresco’s maakte. Het boek “Graauw door de eeuwen” uitgegeven in 2005 bevat een hoofdstuk over Franciscus De Vos, geschreven door  Jan Olsen van het Gemeentelijk Museum Melle. De studie bevat gegevens over de ouders van Frans, zijn eerste huwelijk, de vlucht naar Nederland, de terugkeer naar Balegem en zijn 2de huwelijk met Marie De Canck. Meer info :

In café-feestzaal “Het Ganzenhof” Houte te Balegem, troffen we in 2008 ook nog 9 schilderijen op paneel aan, door Frans in 1926 gemaakt. Ze werden gebruikt als wanddecoratie in de zaal. Zie rubriek “9 panelen van Frans De Vos”.

Tijdens verbouwingswerken in Oosterzele kwamen een aantal muurschilderingen van Frans De Vos naar boven. Zie rubriek “Muurschilderingen in Oosterzele”.

Het altaarschilderij “St-Martinus met Lazarus” in de St-Martinuskerk te Balegem is ook van Frans De Vos.

Frans, en in mindere mate zijn zoon Marino zijn tijdens hun leven steeds nauw verbonden geweest met het toneelleven in Balegem. In 1929 werd de “Toneelvereniging De Vos” opgericht. Zoals de naam laat vermoeden speelde het gezelschap in zaal De Vos bij Frans. Naast acteur en grimeur stond Frans ook in voor het schilderen van de decors. Het kleine zaaltje werd in 1954 ingeruild voor een nieuwe zaal “De Kring”. In deze zaal hangen nog steeds 2 schilderijen van vader Frans, zoals op de volgende foto’s te zien is.

Ziehier ook nog respectievelijk een decor uit 1976 en een Oostenrijks decor uit 1983, waarbij telkens gebruik werd gemaakt van doeken door Frans geschilderd, aangevuld met decorstukken van Marino.

Voorbeelden van werken :